Philips kende een sterk vierde kwartaal, maar de resultaten werden enigszins overschaduwd door tegenvallende wisselkoerseffecten. Dat heeft een analist van Goldman Sachs gezegd naar aanleiding van de dinsdag gepubliceerde cijfers van het medisch technologiebedrijf.
De omzet kwam ongeveer 2 procent lager uit dan de gemiddelde verwachting. Dat kwam vooral door valutaschommelingen. Operationeel gezien ging het wel goed bij Philips, merkte Goldman Sachs op. Wanneer het zogeheten ,,other segment” buiten beschouwing wordt gelaten, dan kwam het onderliggende operationele resultaat (ebita) 1 procent hoger uit dan de gemiddelde verwachting van kenners.
De orderinstroom liep bovendien verder op, wat volgens het analistenrapport een versnelling van de omzetgroei in de toekomst kan ondersteunen. Goldman Sachs vindt het tevens positief dat Philips ,,constructieve” gesprekken heeft gevoerd met de Amerikaanse toezichthouder FDA, die verscherpt toeziet op zijn fabrieken in de Verenigde Staten waar onder meer defibrillatoren worden gemaakt.
Volgen ING was de vergelijkbare omzetgroei van Philips iets beter dan voorzien. Het bedrijfsresultaat viel daarnaast iets lager uit dan verwacht, vooral door de lagere inkomsten uit royalties. De vooruitzichten voor heel 2018 zijn volgens ING volledig in lijn der verwachtingen.
Het aandeel Philips stond omstreeks 09.30 uur 2,5 procent lager op 33,05 euro.
Omzet Philips groeit 5 procent
Philips wist op eigen kracht in het vierde kwartaal 5 procent meer omzet te behalen. Deze kwam in de meetperiode uit op 5,3 miljard euro. Voor heel 2017 viel de omzet 4 procent hoger uit op 17,8 miljard euro.
De winst bij de doorlopende activiteiten van de technologiereus steeg in de laatste maanden van vorig jaar tot 476 miljoen euro, tegenover 465 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2016. Voor het hele jaar bleef onder de streep ruim 1 miljard euro over. Na heel 2016 stokte de teller nog op 831 miljoen euro.
Topman Frans van Houten sprak van een goed jaar voor Philips. Het bedrijf is er volgens hem in geslaagd om aan de eigen doelstellingen te voldoen. Hij wees ook op de ,,sterke vrije kasstroom" van 1,2 miljard euro. Ook is het Philips volgens hem gelukt om de eigen portefeuille te versterken door middel van ,,gerichte acquisities''. Dit zal het bedrijf ook in de toekomst blijven doen. Van Houten benadrukt ook dat er op eigen kracht nog genoeg te winnen valt.
Philips slaagde er verder in om de winstgevendheid te verbeteren. Het concern wist onder meer de kosten in 2017 met 483 miljoen euro naar beneden te krijgen. Dat was meer dan de 400 miljoen euro aan besparingen die Philips in eerste instantie voorzag.
Philips schroefde in het slot van 2017 zijn belang in lichtdivisie Philips Lighting verder terug. In november werd een pluk aandelen van de hand gedaan voor een bedrag van 547 miljoen euro. Verder zei Philips dat er ,,constructieve'' gesprekken gevoerd zijn met de Amerikaanse toezichthouder FDA, die verscherpt toeziet op zijn fabrieken in de Verenigde Staten waar onder meer defibrillatoren worden gemaakt.